Jonas er her!

Sol, sommer og ferie! Dagen Jonas ankom Beijing flyplass terminal 2, bøttet det ned. Egentlig var det like greit - regn betyr litt kjøligere temperatur og større sjanse til rask akklimatiserting. Vi spiste en deilig hotpot-middag (min favorittkinamat, hvor man sitter rundt en liten gryte på midten av bordet og koker alle tingene man spiser i sosialt fellesskap) og dro innom klasseavslutsningsfesten min, men prøvde å komme oss hjem relativt tidlig så stakkars Jonas fikk sovet ut. Neste dag dro vi til Silkemarkedet for å få oss noen skreddersydde dresser. Jeg gikk for en grå pinstripe-drakt, altså skjørt, vest og jakke, og Jonas en svart pinstripe dress. Begge tok vi med oss to skreddersydde skjorter hver, så gjett om vi blir fjonge neste gang vi skal ut i et ordentlig selskap (venter herved på ordentlige selskapsinvitasjoner)!

Etter litt fram og tilbake med dressprøving og shopping, var vi ganske leie av silkemarkedets hektiske mas, og bestemte oss for å dra til den Forbudte By. Jeg var der jo for ca 6 år siden med mormora, men jeg husket ikke så veldig mye, og dessuten var hele byen under oppussing på det tidspunktet. I går var en herlig dag å være der på. Tirsdag = ikke så mange folk, ikke så mye kø. Litt overskyet, litt frisk vind = helt herlig Beijingvær som ikke tomatifiserer deg. Jeg ble ikke solbrent, tro det eller ei!

Vi kom oss inn uten noe særlig mas og tjas og begynte ferden innover mot hjertet. Den forbudte by var keiserenes tilholdssted, og er bygget slik at for hver nye port, var det færre mennesker som hadde adgang. Helt innerst var det bare evnukkene og keiserens rådgivere og konkubiner som fikk komme, og dette er da også den vakreste av alle delene. Det første man må vite om den forbudte by er at den er svær, dette er tross alt palasset til gudekeiseren av Midtens Rike, og dekker over 700 000 kvadratkilometer.  Mange av takene har forgylte topper, og alle takhjørner hadde en rad med hellige dyr på seg - dess fler, dess helligere. Vi vandret rundt til vi kom inn til det aller helligste, keiserhagen, og der satte vi oss ned og slappet av litt. Selv med vind og overskyet blir Beijing litt varmt en gang i blandt.

Ute av Den Forbudte By bestemte vi oss for å spasere til restauranten vi skulle til - en av Beijings beste dumpling-restauranter. Etter mye frem og tilbake gjennom tomme sideveier og koselige hutonger fant vi det til slutt, og spiste fire velforjente 两 dumplings - svin, okse, lam og vegetar. Herlig! Dumplings <3 Etter endt måltid (og for min del mange ntååå-er av de utrolig søte små kineserjentene som tydeligvis tilhørte restarantbetjeningen), dro vi tilbake til Slikemarkedet og hentet dressene våre, samt litt souvernirshopping for Jonas sin del og pruting for min.

Vi har spist mye forskjellig mens Jonas har vært her. Hotpot - både på den lille restauranten ved siden av og et skikkelig upclass sted i går (vi begge foretrakk den lille), som smaker herlig og er utrolig hyggelig å spise, Peking-and - som også smaker vidunderlig (dog smaken ble litt ødelagt da vi oppdaget at vannet vi bestilte ved siden av kostet 80 kroner flasken, og bitterlig ønsket vi hadde kjøpt øl til 15), og spises med grønnsaker og en spesiell saus i en slags tynn pannekake. Vi har vært på nattmarket og spist spyd med kjøtt, blekksprut (perfekt stekt, og det skal endel til!), slange (smakte som en blanding av isopor og popcorn, men uten noen nevneverdig smak - vi må ha vært uheldige med rasen), kyllinghjerter (NAM!), samt diverse andre spiselige saker. Bare å gå der var utrolig spennende og romantisk, med de røde papirlyktene og lukten fra grillmaten (og hvinene fra menneskene som prøvesmakte ting de aldri hadde drømt om at de skulle spise).

På søndag drar vi til Dalian, en by ved kysten med strand og deilig vær, og forhåpentligvis litt kjøligere enn her inni landet. Da skal vi bade! Her kommer bildene så langt fra tiden etter Jonas kom:

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Det tar veldig lang til å laste opp bilder på bloggen, så legger for det meste ut bilder av meg og Jonas her, mange flere fine bilder ligger på: http://www.flickr.com/photos/silvenna/sets/72157624691551983/

1 comment:

  1. Veldig moro å lese oppdateringene dine camilla, dere får kose dere masse der borte! chingTsjong, ellerno;)

    ReplyDelete